Yeni köpek sahibi olan birçok kişi, köpeklerine doğru davranışı öğretmek ya da olumsuz bir davranışın önüne geçmek için köpeklerinin belirli bir yaşa gelmesi gerektiğini düşünmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir. Yavru eve geldiği andan itibaren eğitim başlamalı, bazı kurallar geçerli olmalıdır. ‘’Ağaç yaşken eğilir’’ sözü; insanlar için olduğu kadar, köpekler için de geçerlidir. 2-3 aylık olan bir yavru eve geldiği ilk günden itibaren onu yönlendirecek bir lidere ihtiyaç duyar. Ortalama 10-15 yıllık dostluğun temellerini atacak olan da, köpeğinize liderlik yapacak olan da tabi ki sizsiniz!
Yavru köpek eğitmek ve yetiştirmek çok eğlencelidir; ancak büyüme sürecinde köpeğinize oldukça fazla zaman ayırmanız gerekmektedir. Unutmayın ki köpek yetiştirmek beslenme ihtiyacını karşılamak, gezdirmekten ibaret değildir. Köpeğinizle oynayacağınız 5-10 dakikalık oyunlar bile köpeğinizin karakterinin şekillenmesinde büyük önem taşır.
Köpeğinizin büyüme sürecinde karakterine etki eden birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi yavru eve geldiği andan itibaren başlayan doğru yönlendirmeli yavru eğitimidir. Yavru köpek eğitimi ve yavru köpek yetiştirilmesi hakkında bilmeniz gereken önemli faktörleri sizlerle paylaşıyorum.
ADIM ADIM YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ
-Öncelikle yavru köpeğinize yanında olamadığınız anlarda kalması için 10-12 metrekarelik, tamamen ona ait, içinde yatağının ve kafesinin olduğu boş bir yaşam alanı oluşturun. Bu yaşam alanı evin içerisinde bir oda ya da bir bölme olacaksa ulaşabileceği yerde priz, kablo, mobilya eşyası bulundurmayın.
-Yavru eve geldiği ilk günden itibaren, özellikle geceleri kendi alanında uyumalıdır. Muhtemelen ilk gece annesi ve kardeşlerinden yeni ayrıldığı için yalnızlık çekip ağlayabilir. Bu durumda yapmanız gereken, ağlamasını duymazdan gelerek susmasını beklemek olacaktır.aman teselli etmek için yanına gittiğinizde, yavru bunu ‘’Ağladığımda sahip yanıma geliyor, o halde yalnız kaldığımda daha çok ağlamalıyım! ‘’ olarak yorumlayacaktır. Bunun yerine onu yalnız bıraktığınız zaman yanına kokunuz olan bir giysi ve köpeğinizin boyutlarında yumuşak, peluş bir oyuncak koyarsanız ağlama olasılığını azaltmış olursunuz. Ayrıca günün farklı saatlerinde de yavrunuzu bir, iki saat yalnız bırakmalısınız. Yalnız kalmaya alışmayan bir köpek, büyüdüğünde evde tek başına kaldığında; havlama, kazma, kemirme gibi davranış bozuklukları gösterebilir. Bu yüzden büyüme döneminde kazanacağı olumlu alışkanlıklar, köpeğiniz yetişkin olduğunda onunla daha mutlu ve sorunsuz bir hayat yaşamanızı sağlar.
Yavruya box (kafes) alışkanlığı kazandırın. Hem tuvalet eğitimi için hem de ilerde yapacağınız uzun seyahatler için, köpeğinize uygun boyutta bir box edinin. Boxlar, köpeğinizi denetlemenize olanak sağladığı gibi; kemirme alışkanlığının önüne geçilmesinde de büyük önem taşır. (Bakınız; köpek eğitimi=>kafes eğitimi)
-Köpeğiniz evinizi geldiği andan itibaren tuvalet alışkanlığı konusunda tutarlı ve istikrarlı olun. Belki de sizi en çok yoracak olan tuvalet eğitimi olacaktır. Bu yüzden tuvalet eğitimini ne kadar erken öğretmeye başlarsanız, o kadar hızlı sonuç alırsınız. (Bakınız; köpek eğitimi=> tuvalet eğitimi)
-Profesyonel bir yardım almadan önce köpeğinize çağırıldığında gelme, gevşek kayışta yürüme, otur gibi basit temel komutları öğreterek ilerde alacağı itaat eğitiminin temellerini atabilirsiniz.
-Yavru köpek eğitimi sabır ister. Dış dünyaya yeni adım atmış olan köpeğinizden birkaç gün ya da haftada mucizeler yaratmasını beklememelisiniz. Beklentilerinizi gerçekleştirmesi için ona zaman tanımalısınız.
-Köpeğinize bir komut öğretmeye çalışırken eğitime ayırdığınız süre 10-15 dakikayı geçmemeli. Köpekler, dikkati çabuk dağılan canlılardır. Yavru köpek eğitiminde dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri; köpeğiniz sıkılmadan ve dikkati dağılmadan dersi sonlandırmaktır.
-Yavrular birbirleriyle ısırıp boğuşarak oynarlar. Kardeşlerinden ayrılan bir yavru ellerinizi ve ayaklarınızı kemirmekten keyif alabilir. Onunla oynarken dişlerini kullanmasına izin verebilirseniz; ancak oyunu fazla kaçırıp dişlerini etinize geçirdiğinde oyunu sonlandırın. Böylelikle zamanla ısırmanın dozunu kendisi ayarlamaya başlayacaktır. Ki benim tavsiyem, elleriniz yerine ona ait olan oyuncakları ve kemikleri kemirmesi olacaktır.
-Köpekler, cezalandırmak yerine pozitif metotlara dayanan eğitim yöntemlerine daha çabuk cevap verirler. Yavru köpeğinizi eğitirken olumsuz davranışı cezalandırmak yerine, olumlu davranışı ödüllendirirseniz, köpeğiniz beklentiniz olan davranışı daha kolay anlayacaktır.(Bakınız; makaleler=>Hoşunuza Mı Gitti, Ödüllendirin.)
-Köpeğinize çok sayıda ilginç oyuncak alın ve oynamasına teşvik edin. Oyuncaklar köpeğinizi bedensel olarak yorduğu gibi zihninin de gelişmesine önemli oranda katkıda bulunur.
-Mutlaka ama mutlaka köpeğinizi sosyalleştirin. Yavru köpeğinizin ırkı ne olursa olsun, ilk karma aşıları tamamlandığı andan itibaren sık sık değişik mekanlara götürün, farklı zeminlere basmasını sağlayın. Köpeğinizin bebeklik döneminde çeşitli insanlara, hayvanlara, seslere ve mekanlara alışması karakterinin şekillenmesinde büyük önem taşır. Bu yüzden fırsat bulduğunuz her anı değerlendirin.
-Yavru köpekler insanların ve diğer hayvanların üzerine sıçramaya bayılırlar. Köpeğiniz yavruyken bu davranış, sizi veya çevrenizdekileri rahatsız etmese bile köpeğiniz yetişkin boyutuna ulaştığında, işin içine ağırlık ve salya faktörü girdiğinde bu durum pek hoşunuza gitmeyebilir. Bu yüzden benim önerim; köpeğiniz kangal yavru bu sorunun önüne geçmeniz. Köpeğiniz, size ulaşmak için iki ayak üzerinde durup patilerini belinize doğru uzattığında ‘’Hayır! ‘’ deyin yavaşça indirin ve yere indiğinde onu sevdiği bir yiyecekle ödüllendirin. Bu davranışı köpeğiniz üstünüze atlamayı bırakana kadar tekrarlayın. Dışarıdan eve geldiğinizde, sevinçle üstünüze atladığında; ona arkanızı dönün ve coşkusu geçene kadar ilgilenmeyin. Köpeğiniz sakinleştiğinde ve normal haline döndüğünde o zaman onu sevip hoş geldin dileklerini kabul edebilirsiniz.
-Yavrular, kemirmesine izin verdiğiniz objelerle kemirmesini istemediğiniz objeler arasında ayrım yapamaz. Bu yüzden kontrolsüz kemirmenin önüne geçebilmek için, ona göz kulak olamayacağınız zamanlarda ya kendi alanında kalmasını sağlayın ya da boxına kapatın. Böylelikle olası zehirlenmelerin, mide sancılarının önüne geçmiş olursunuz.
-En önemli madde; yavru köpeğiniz ne yaparsa yapsın ona olan sevginizi yitirmeyin ve yaptığı hiçbir yaramazlığın ondan vazgeçmenize sebep olmasına izin vermeyin